Talaan hin mga Mangulo han Pilipinas

Mayda impormasyon hini nga artikulo nga aada han Iningles nga bersyon nga angay ighubad ha Winaray

Ini in kumpleto nga talaan o lista hin mga Presidente o Mangulo han Pilipinas nga amo an napulo kag upat (14) nga mga nangulo hin estado ha kaagi han Pilipinas. Naglalakip ini nga lista hin mga Presidente nga gin-inagurar nga Presidente han Pilipinas katapos han ratipikasyon hin konstitusyon nga nagklaro pagdeklara han pagkaada han Pilipinas.

Para han mga namuno han Pilipinas ugsa han ratipiskasyon han 1899 nga Batakang-Balaod, kitaa iton Kapitan-Heneral han Pilipinas. Para han mga namuno han Pilipinas ugsa han ratipikasyon han 1935 nga konstitusyon, kitaa iton Gobernador-Heneral han Pilipinas.

Tigamni nga an mga Presidente ha ilarom han Mankomunidad han Pilipinas (Philippine Commonwealth) ilarom han Amerikano nga pagdumara, ngan an kanan Ikaduha nga Republika iginsisiring nga puppet nga gobyerno han Hapones dida han Gyera Pankalibotan II.

No. Portrait President
(Lifespan)
Party Term of office
(Length of tenure)
Election Vice president
(Party; term of office, if different with president's)
Era
1 Emilio Aguinaldo Emilio Aguinaldo
(1869–1964)
None[lower-alpha 1] January 23, 1899–March 23, 1901[lower-alpha 2]
(&0000000000000002.0000002 ka mga tuig, &0000000000000059.00000059 ka mga adlaw)
1899 None[lower-alpha 3] First Republic
American Governors-General; from July 1, 1901 to July 1, 1902, the civil and military governor served concurrently. August 14, 1898–July 4, 1902
(&0000000000000003.0000003 ka mga tuig, &0000000000000324.000000324 ka mga adlaw)
Appointed by the President of the United States, with advice and consent of the United States Senate. U.S. military government
July 4, 1901–November 15, 1935
(&0000000000000034.00000034 ka mga tuig, &0000000000000134.000000134 ka mga adlaw)
U.S. Insular Government
2 Manuel L. Quezon Manuel L. Quezon
(1878–1944)
Nacionalista November 15, 1935 – August 1, 1944[lower-alpha 4]
(&0000000000000008.0000008 ka mga tuig, &0000000000000260.000000260 ka mga adlaw)
1935 Sergio Osmeña
(Nacionalista)
Commonwealth
1941
3 José P. Laurel Jose P. Laurel
(1891–1959)
KALIBAPI October 14, 1943 – August 17, 1945[lower-alpha 5]
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000307.000000307 ka mga adlaw)
1943 None[lower-alpha 3] Second Republic
4 Sergio Osmeña Sergio Osmeña
(1878–1961)
Nacionalista August 1, 1944 – May 28, 1946
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000300.000000300 ka mga adlaw)
1941 Vacant[lower-alpha 6] Commonwealth
5 Manuel Roxas Manuel Roxas
(1892–1948)
Nacionalista's Liberal wing, later Liberal May 28, 1946 – April 15, 1948[lower-alpha 4]
(&0000000000000001.0000001 tuig, &0000000000000323.000000323 ka mga adlaw)
1946 Elpidio Quirino
(Nacionalista's Liberal wing, later Liberal)
Third Republic
6 Elpidio Quirino Elpidio Quirino
(1890–1956)
Liberal April 17, 1948 – December 30, 1953
(&0000000000000005.0000005 ka mga tuig, &0000000000000257.000000257 ka mga adlaw)
Vacant[lower-alpha 6]
1949 Fernando Lopez
(Liberal, later Democratic; 1949–1953)
bgcolor="Batakan:Democratic Party (Philippines)/meta/color"|
7 Ramon Magsaysay Ramon Magsaysay
(1907–1957)
Nacionalista December 30, 1953 – March 17, 1957[lower-alpha 4]
(&0000000000000003.0000003 ka mga tuig, &0000000000000077.00000077 ka mga adlaw)
1953 Carlos P. Garcia
(Nacionalista)
8 Carlos P. Garcia Carlos P. Garcia
(1896–1971)
Nacionalista March 18, 1957 – December 30, 1961
(&0000000000000004.0000004 ka mga tuig, &0000000000000287.000000287 ka mga adlaw)
Vacant[lower-alpha 6]
1957 Diosdado Macapagal
(Liberal; 1957–1961)
9 Diosdado Macapagal Diosdado Macapagal
(1910–1997)
Liberal December 30, 1961 – December 30, 1965
(&0000000000000004.0000004 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
1961 Emmanuel Pelaez
(Liberal, later Nacionalista)
10 Ferdinand Marcos Ferdinand Marcos
(1917–1989)
Nacionalista, later KBL December 30, 1965 – February 25, 1986[lower-alpha 7]
(&0000000000000020.00000020 ka mga tuig, &0000000000000057.00000057 ka mga adlaw)
1965 Fernando Lopez
(Nacionalista; 1965–1972)
1969
None[lower-alpha 3] Marcos dictatorship
1973[lower-alpha 8]
1977[lower-alpha 8]
  New Society
1981 Fourth Republic
Vacant[lower-alpha 9]
1986
11 Corazon Aquino Corazon Aquino
(1933–2009)
UNIDO, later independent February 25, 1986 – June 30, 1992
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &0000000000000126.000000126 ka mga adlaw)
Salvador Laurel
(UNIDO, later Nacionalista)
Provisional Government
Fifth Republic
 
12 rowspan="2" bgcolor="Batakan:Lakas-NUCD/meta/color"| Fidel Ramos Fidel V. Ramos
(born 1928)
Lakas June 30, 1992 – June 30, 1998
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
1992 bgcolor="Batakan:Nationalist People's Coalition/meta/color"| Joseph Estrada
(NPC, later LAMMP)
bgcolor="Batakan:Laban ng Makabayang Masang Pilipino/meta/color"|
13 bgcolor="Batakan:Laban ng Makabayang Masang Pilipino/meta/color"| Joseph Estrada Joseph Estrada
(born 1937)
LAMMP June 30, 1998 – January 20, 2001[lower-alpha 10]
(&0000000000000002.0000002 ka mga tuig, &0000000000000204.000000204 ka mga adlaw)
1998 bgcolor="Batakan:Lakas-NUCD/meta/color"| Gloria Macapagal Arroyo
(Lakas)
14 rowspan="4" bgcolor="Batakan:Lakas-NUCD/meta/color" | Gloria Macapagal Arroyo WEF 2009-crop.jpg Gloria Macapagal Arroyo
(born 1947)
Lakas, later Lakas–Kampi January 20, 2001 – June 30, 2010
(&0000000000000009.0000009 ka mga tuig, &0000000000000161.000000161 ka mga adlaw)
Vacant
bgcolor="Batakan:Lakas-NUCD/meta/color"| Teofisto Guingona Jr.
(Lakas, later independent; 2001–2004)
2004 Noli de Castro
(Independent; 2004–2010)
15 Benigno Aquino III Benigno Aquino III
(1960–2021)
Liberal June 30, 2010 – June 30, 2016
(&0000000000000006.0000006 ka mga tuig, &-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1-1.0000000 ka mga adlaw)
2010 bgcolor="Batakan:Partido Demokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan/meta/color"| Jejomar Binay
(PDP–Laban, later UNA)
bgcolor="Batakan:United Nationalist Alliance/meta/color"|
16 bgcolor="Batakan:Partido Demokratiko Pilipino-Lakas ng Bayan/meta/color"| Rodrigo Duterte Rodrigo Duterte
(born 1945)
PDP–Laban June 30, 2016 – present
(&0000000000000005.0000005 ka mga tuig, &0000000000000160.000000160 ka mga adlaw)
2016 Leni Robredo
(Liberal)

Mga kasariganIgliwat

Mga TigamanIgliwat


Mga estadistikaIgliwat

Mga kasariganIgliwat

Kitaa GihaponIgliwat



Mga Mangulo o Presidente han Pilipinas - Talaan
 
  Emilio Aguinaldo | Manuel L. Quezon | José P. Laurel | Sergio Osmeña | Manuel Roxas | Elpidio Quirino | Ramon Magsaysay  
  Carlos P. Garcia | Diosdado Macapagal | Ferdinand Marcos | Corazón Aquino | Fidel V. Ramos | Joseph Estrada | Gloria Macapagal Arroyo | Benigno Aquino III | Rodrigo Duterte    


Ipakita an sayop: <ref> tags exist for a group named "lower-alpha", but no corresponding <references group="lower-alpha"/> tag was found