Lista hin mga rehiyon han Peru

An mga rehiyon han Peru (ha Kinatsila: Regiones del Perú) amo an syahan-nga-nivel nga mga administratibo nga pagbahinbabain han Perú. Tikang han 1821 nga independensya, an Peru ginbahin ngadto hin mga departamento pero inmatubang an nasod han problema hin nagtitikadao nga pagsentralisar hin gahom ha politika ngan ekonomiya didto han kapital hini ha Lima. Katapos hin pra nga waray magmalinamposon nga pagtalinguha hin pagdesentralisar, an mga departamento ginsaliwanan hin mga rehiyon ngan mga gobreyno rehiyonal nagka-elihidod doda han Nobyembre 20, 2002.

Ha ilarom han bag-o nga kaareglo, an mga kasanhi nga 24 nga mga departamento han Peru upod an lalawigan han Callao nahimo nga mga rehiyon. An lalawigan han Lima waray gin-upod hini nga proseso ngan diri ini api hin bisan ano nga rehiyon. An pagka-iba hini kaysa han mga daan nga departamento, an mga rehiyon mayda mga elehido nga gobyerno ngan mayda nira damo nga mga reponsabilidad ha sakob han ira mga teritoryo. Ha ilarom han 2002 nga Balaod Organiko hin Mga Gobyerno Rehiyoal (ha Kinatsila: Ley Orgánica de Gobiernos Regionales), mayda nagpapadayon nga proseso hin pagbalhin han mga funsyon tikang han gobyerno sentral ngadto han mga rehiyon. Mayda 2005 nga referendum para han pag-usa hin pira nga mga rehiyon nga waray makakuha han kinahanglanon nga suporta elektoral.

An mga rehiyon han Peru ginbahin ngadto hin mga lalawigan ngan mga distrito.

Mga rehiyonIgliwat

An impormasyon han kahaluag ngan populasyon ha ubos nga lista o talaan ginkuha tikang han opisyal nga data han Peruano nga Instituto nga Nasodnon hin Estadistika ngan Informatika (ha Kinatsila: Instituto Nacional de Estadística e Informática, INEI).[1] An mga numero hin kahaluag ginkado han giharanii nga bug-os nga unidad. An demograpiko nga data nahibase dida han 2005 nga census ngan ginbuhat tikang han Hulyo 18 tubtob Agosto 20, 2005. An densidad hin populasyon gintagaan hin usa nga decimal nga puwesto ha mga tawo ha tagsa kwadrado nga kilometro. An mga UBIGEO nga ihap o numero amo an mga kodigo nga ginagamit han INEI pag-indikar han gma nasodnon nga mga administratibo nga pagbahinbahin.

Rehiyon ISO
UBIGEO
Kapital Kahaluag
(km²)
Populasyon Densidad
hin
populasyon (/km²)
Nahamutangan
Amazonas AMA 01 Chachapoyas &0000000000039249.00000039,249 &0000000000389700.000000389,700 &0000000000000009.9000009.9  
Ancash ANC 02 Huaraz &0000000000035914.00000035,914 &0000000001039415.0000001,039,415 &0000000000000028.90000028.9  
Apurímac APU 03 Abancay &0000000000020896.00000020,896 &0000000000418882.000000418,882 &0000000000000020.00000020.0  
Arequipa ARE 04 Arequipa &0000000000063345.00000063,345 &0000000001140810.0000001,140,810 &0000000000000018.00000018.0  
Ayacucho AYA 05 Ayacucho &0000000000043815.00000043,815 &0000000000619338.000000619,338 &0000000000000014.10000014.1  
Cajamarca CAJ 06 Cajamarca &0000000000033318.00000033,318 &0000000001359023.0000001,359,023 &0000000000000040.80000040.8  
Callao CAL 07 Callao &0000000000000147.000000147 &0000000000810568.000000810,568 &0000000000005514.8000005,514.8  
Cusco CUS 08 Cusco &0000000000071986.00000071,986 &0000000001171503.0000001,171,503 &0000000000000016.30000016.3  
Huancavelica HUV 09 Huancavelica &0000000000022131.00000022,131 &0000000000447054.000000447,054 &0000000000000020.20000020.2  
Huánuco HUC 10 Huánuco &0000000000036849.00000036,849 &0000000000730871.000000730,871 &0000000000000019.80000019.8  
Ica ICA 11 Ica &0000000000021328.00000021,328 &0000000000665592.000000665,592 &0000000000000031.20000031.2  
Junín JUN 12 Huancayo &0000000000037667.00000037,667 &0000000001091619.0000001,091,619 &0000000000000029.00000029.0  
La Libertad LAL 13 Trujillo &0000000000025500.00000025,500 &0000000001539774.0000001,539,774 &0000000000000060.40000060.4  
Lambayeque LAM 14 Chiclayo &0000000000014231.00000014,231 &0000000001091535.0000001,091,535 &0000000000000076.70000076.7  
Lima LIM 15 Lima &0000000000034802.00000034,802 &0000000000864853.000000864,853 &0000000000000223.200000223.2  
Loreto LOR 16 Iquitos &0000000000368852.000000368,852 &0000000000884144.000000884,144 &0000000000000002.4000002.4  
Madre de Dios MDD 17 Puerto Maldonado &0000000000085301.00000085,301 &0000000000092024.00000092,024 &0000000000000001.1000001.1  
Moquegua MOQ 18 Moquegua &0000000000015734.00000015,734 &0000000000159306.000000159,306 &0000000000000010.10000010.1  
Pasco PAS 19 Cerro de Pasco &0000000000025320.00000025,320 &0000000000266764.000000266,764 &0000000000000010.50000010.5  
Piura PIU 20 Piura &0000000000035892.00000035,892 &0000000001630772.0000001,630,772 &0000000000000045.40000045.4  
Puno PUN 21 Puno &0000000000066997.00000066,997 &0000000001245508.0000001,245,508 &0000000000000018.60000018.6  
San Martín SAM 22 Moyobamba &0000000000051253.00000051,253 &0000000000669973.000000669,973 &0000000000000013.10000013.1  
Tacna TAC 23 Tacna &0000000000016076.00000016,076 &0000000000274496.000000274,496 &0000000000000017.10000017.1  
Tumbes TUM 24 Tumbes &0000000000004046.0000004,046 &0000000000191713.000000191,713 &0000000000000047.40000047.4  
Ucayali UCA 25 Pucallpa &0000000000101831.000000101,831 &0000000000402445.000000402,445 &0000000000000004.0000004.0  

Mga tigamnanIgliwat

  1. Instituto Nacional de Estadística e Informática. Banco de Información Distrital. Ginkuha dida han Nobyembre 30, 2007.